24 Şubat 2016 Çarşamba

KABAK ÇITMASI

KABAK ÇITMASI

 
 
 
 
 
 
3 Votes

Özellikle kabak dolması yapıldıktan sonra evimizde pişen meze türü yemeklerden biridir “Kabak Çıtması”. “Kabak Çitmesi” olarak da bilinir. Farklı yörelerde farklı şekillerde yapılsa da ben bizim evde yapılan şeklini tarif edeceğim. Söylediğim gibi eğer  kabak dolması yaptığınızda artan kabak içleri yeterince fazlaysa hemen bir de bu yemekten yapabilirsiniz. Kabakların içleri yeterli gelmezse üzerine kabak ekleyebilir veya benim gibi dondurucuda muhafaza edebilir, yeterli çoklukta olunca pişirebilirsiniz. Tercih sizin… Keyifle pişirmeniz dileğiyle…

Malzemeler

  • 1 kg kabak
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı kırmızı toz biber veye pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1 çorba kasesi  süzme yoğurt
  • tercihe göre 4-5 diş dövülmüş sarımsak
  • süslemek için doğranmış maydanoz ve dereotu

Yapılışı

Soğanları ve kabakları soyun ve küçük küçük doğrayın. Soğanları sıvıyağda pembeleşene kadar iyice kavurun.  Doğradığınız kabakları soğanlara ekleyin ve kabaklar yumuşayıp eriyene kadar kavurmaya devam edin.
   
Kavrulup yumuşamış olan kabaklara 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber veya pul biber ekleyin ve biber eriyip kabaklara rengini verene kadar karıştırın. İyice kavrulan kabaklarınızı servis tabağına alın.  Bir kase süzme yoğurdu az miktarda suyla açın.
   
Yoğurt biraz kıvamlı olmalıdır o sebeple suyu koyarken çok dikkat edin. Tercihinize göre dövülmüş sarımsak ekleyin. Yoğurdu sarımsaklı sevmiyorsanız dövdüğünüz sarımsakları pişerken kabaklara da ekleyebilirsiniz. Kabak çıtmanızın üzerine yoğurdu gezdirin ve ince doğradığınız maydanoz ve dereotu ile tercihen ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder