24 Şubat 2016 Çarşamba

FIRINDA ŞAKŞUKA

FIRINDA ŞAKŞUKA

 
 
 
 
 
 
5 Votes

Yazın en favori yemeklerinden biridir şakşuka… Hem yoğurtlu hemde domates soslu oarak yapılabilen bu yemek normalde yağda kızartılarak yapılıyor.  Ben yine kızarmadan fırında pişirmeyi denedim ve domates sosuyla yaptım. Hem sağlıklı hem de güzel oldu. Denemenizi tavsiye ederim. Keyifle pişirin…

saksuka 22Malzemeler:

  • 3 adet kabak
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 5 adet patates
  • 2 adet patlıcan
  • 4 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon

Yapılışı:

Patatesleri soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın.   Patlıcan ve kabakları alacalı soyun ve yine patateslerle aynı boyutta doğrayın. Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu suya koyun. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve onlarıda diğer sebzelerle aynı boyutta doğrayın. Patateslerin üzerine 4-5 kaşık sıvıyağ gezdirin ve biraz tuz  serperek karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayın ve 200 dereceye ısıttığınız fırına koyun. Yaklaşık 10 dk. fırınlayın. Diğer yandan patlıcanları süzün ve iyice yıkayın. Hafif avcunuzun içinde sıkarak suyunu iyice süzdürün ve diğer sebzelerle birlikte bir kaba alın.  5-6 yemek kaşığı sıvıyağ ile biraz tuz ekleyerek iyice karıştırın. Sebzeleri yaklaşık 10 dk. fırınladığınız patateslerin üzerine ekleyin.
saksuka 1 saksuka 5 saksuka 17
saksuka 4 saksuka 6 saksuka 7
Ara ara karıştırarak tüm sebzeleri bu şekilde fırında kızartın. Domates sosu için domatesleri rendeleyin.  Kalan sıvıyağı tencereye koyun. 4 diş dövülmüş sarımsağı ve rendelenmiş domatesleri ekleyin. Biraz pişirin ve domates salçasını koyun. Tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı kimyon ekleyerek iyice pişirin. Çok yoğun olursa biraz kaynamış su ekleyerek sosun kıvamını açın.
saksuka 19 saksuka 21 saksuka 12
saksuka 13 saksuka 18 saksuka 9
Fırında pişen sebzeleri servis tabağına alın ve domates sosunu üzerine dökün ve biraz zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
saksuka 8 saksuka 11
saksuka 14 saksuka 16
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder