24 Şubat 2016 Çarşamba

KABAKLI MÜCVERSİ KEKSİ

KARIŞIK SEBZELİ MÜCVER

 
 
 
 
 
 
7 Votes

Mücver için bir Türk Mutfağı klasiği diyebiliriz… Her sebzeden yapılabilir aslında ama en popüler olanı kabakla yapılanı… Bu tarif istek üzerine yazdığım ilk tarif :) Facebook Mutluchef grubundan hocamın isteği üzerine yaptım ve hemen paylaşmak istedim. Aslında mücveri özellikle diyet yaptığım zamanlarda yapıyorum süper oluyor. Hem doyurucu hem de sağlıklı… Tabi benim favorim yeşil mercimekli ve beyaz peynirli olanı… Yakında onu da paylaşıcam sizlerle… Siz de istek ve tariflerinizi paylaşırsanız. Onları da seve seve yayınlarım… Keyifle pişirmeniz dileğiyle…

Malzemeler

  • 1 havuç
  • 1 büyük patates
  • 2 kabak
  • maydanoz
  • taze soğan
  • dereotu
  • 3 yumurta
  • ½ Bardak (cup) Beyaz Peynir
  • 2-4 yemek kaşığı un
  • kabartma tozu
  • Tuz, karabiber
  • 1 /2 Bardak (cup) sıvı yağ

Yapılışı

Bu tarif için bir kaç farklı pişirme yöntemi kullanabilirisiniz.  Alternatiflerimiz şöyle; sebzeleri dilerseniz soteleyerek dilerseniz de çiğ olarak kullanabilir, mücverinizi dilerseniz fırında dilerseniz de  teflon tavada pişirebilirisiniz. Tercihinize göre tarifimizi takip edin..
İlk olarak havuç, patates, kabak ve peyniri ayrı ayrı rendeleyin. Havuç ve patatesi rendelerken suları çıktıysa sebzeleri mutlaka avucunuzda  sıkın.  Sebzeleri soteleyecekseniz soteleme aşamasına geçin. Çiğ olarak kullanacaksanız bu aşamayı atlayın.
 
Soteleme:  Teflon bir tavaya sıvıyağın yarısını koyun. Önce patates ve havucu sonra kabakları ekleyin. Sebzeler biraz sotelenince karabiber serpin ve ocaktan alın. (Sebzeleri çok pişirmeyin. Burada amaç sebzeleri yağda soteleyerek hafif diriliklerini almaktır. Sebzeleri sulandırmamanız gerekir. Şayet sulanırsa mutlaka süzün.) Sotelediğiniz sebzeleri soğutun.
Yumurtaları çırpın. Sebzeleri sotelediyseniz sıvıyağın kalan yarısını, sotelemediyseniz sıvıyağın tamamını ve karabiberi sebzelere ekleyin.  Maydonoz dereotu ve taze soğanları ince ince doğrayın. Rendelenmiş peynirlerle birlikte sebzelere ekleyin. Sebzelerin ve karışımın kıvamına göre aldığı kadar un ekleyin. Aldığı kadar diyorum çünkü mücverin kıvamı ne çok sıvı ne de çok katı olmalıdır. Sebzelerin cinsine  ve büyüklük küçüklüğüne göre su oranları farklılık göstermektedir. Karışımınızın kıvamını unla ayarlamanız gerekir.
  
Mücverinizi fırında pişirmeyi tercih ediyorsanız karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın kabına gözleme inceliğinde yayın ve üzerini düzeltin. 200C fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Teflon tavada pişirmek için tavanıza birkaç damla yağ koyun ve kızdırın. Müvcer harcınızdan iki yemek kaşığı kadar alıp tavanıza bırakın ve üzerini bastırarak düzeltin. Tavanızın büyüklüğüne  göre yan yana bir kaç tanesini aynı anda pişirebilirsiniz. Mücverlerinizin her iki tarafı iyice kızarana kadar çevirerek pişirin. Harcınız bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Her seferinde tavanızı yağlamayı unutmayın. Pişenleri ağzı kabaklı bir kaba koyarsanız soğutmamış olursunuz. Tümü pişince servis yapın.
Diyet yapıyorsanız mücverin içine  konulan 1/2 bardak yağ yerine 2 tatlı kaşığı sıvıyağ ve yarım bardak süt koyabilirsiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder