5 Eylül 2011 Pazartesi

çeşit çeşit kabaklar

sarı kabak

Name:  susak.jpg  Views: 748  Size:  14.5 KB
Susak kabağı (Star gazetesinden alıntıdır.)

Name:  ampul susak.jpg  Views: 630  Size:  28.1 KB
Ampul susak kabağı (Resim alıntıdır)

Sonbahar Kabaklari ve genel olarak kabakgiller'e bir bakis (Cucurbitaceae)


Son zamanlarda cesitli renk ve boylarda bazen hilkat garibesine benzeyen kabaklar gormussunuzdur. Kabakgiller(Cucurbitaceae) ailesi yaklasik 120 tur ve 800 cinsten olusmakta olup aslinda meyvedir. Ilginc bir sekilde kavun, karpuz, hiyar, esek hiyari, acur’da bu aileye dahildir. Turkiye’de 3 tur ve 8 cins kabak var ise hizla cinsler artmaya baslamistir.
Balkabagi Amerikan yerlileri tarafinda cekirdegi de dahil olmak uzere tuketilen bir bitkiyken, Kristof Klomp ile 16.yuzyilda Avrupa’ya gelmistir. 1786’da Kralin Versay Bahcesi’nde 258 tur mevcut olup bunlarin cizimlerinin bulundugu bir kitap yayinlanmistir. Bal kabagi uzunca sure en olgun haline ulastiktan sonra yani turuncu olarak kullanilmistir. Avrupa'da kis kabaklari adiyla anilirlar. 18.yuzyilda italyanlar kabagi olgunlasmadan yeme fikrini ortaya atmislar, bizim bildigimiz yesil kabak boyle ortaya cikmis. Fransa’da 1930’lara kadar yesil kabagin adi italyan kabagiymis. Guney Fransa ve Turk Mutfaginin bas kosesine yerlesmis oldugunu dusununce ne kadar gec kesfedilmis aslinda diye sasirmadim degil..

Kabak cinslerine bir goz atalim.
1-Cucurbita pepo’lar :
Bal kabagi/ Citrouille /Pumpkin: Bildigimiz bal kabagi ,15/50 kilo arasi degisen sari veya turuncu etli, disi sert ve turuncu yesil arasi degisen, yuvarlak hafif basik formludur. Sindirella’nin balkabagi’na donusen arabasi olarak basrol oynamisligi vardir. Cadilar bayraminda fenerler yapilan koca kabaklari sevmemek mumkun mu? Bu cinsi daha cok tatli yapiminda kullanilir. Bizde kabak tatlisi, yurtdisinda kabakli tart en populer olanlar.



Sakiz kabagi/ Courgette-Courge : Bildigimiz aciktan koyu yesile degisen ve sari renklerde, uzun silindir formunda sakiz kabagi. Girit kabagi denen yuvarlak formlularda mevcut. Bu kabaklarin anasi devasa koyu yesil olan kabaklarmis. Bizim acik yesil renkli kabak hibridmis, halbuki ben tam tersi oldugunu dusunmustum. Tum dunayda sebze olark tuketilir.




Spagetti kabak/courge spagetti : Oval formda parlak sari kabukludur. Ozel bir tur oldugundan geleneksel kabaklar gibi pisirilmez. Butun olarak suda(30/45 dk arasi) yada buharda(30 dk) pisirip sonra catalla lif lif ayirarak yenir, bu haliyle spagettiye benzer ve adini buradan almistir. Lif lif ayirdiginiz spagettileri azicik kremayla yada yagli yogurtla karistirirak lezzetli bir yemek elde etmeniz mumkun. Sebze olarak kullanilir tatli yapilmaz.



Patisson : Cok lezzetli baska bir tur kabak. Enginar tadindadir. Kabugu nerdeyse beyaz ucuk yesil yada sarimsi olabilir. Yayvan ve ondule kenarlari ile bir bereye yada ucandaireye benzer. Sakiz kabagina alternative sebze olarak kullanabilir.
2-Cucurbita moschata’lar :


Courge butternut. Pisince agizda tereyagi kivaminda ve tadinda olan bir kabak, adini bu tattan almistir. Rengi bej, roze olup alttan sismanlayan silindir buyukce bir armut formundadir. Eti parlak turuncu ve cok lezzetlidir. 1 kilo civari oldugunda 4 kisilik bir aileye bir tanesi yeter. Hem tatli hemde yemek yapiminda kullanilabilir.

Courge musquée de provence: Bej renkli olup helvaci kabagina benzer.
3-Cucurbita maxima’lar :


Potiron/reiesen-kurbis : 1 ila 50 kilo arasi degisen capi bazen 1 metreyi bulabilen bir kabak turu. Kabugu sari, yesil ve hatta parlak kirmizi olabilir. Eti lifli ve turuncudur. Turkiye’de yaygin olarak tatli yapiminda kullanilir.
Potimarron/red kuri squash/hokkaido-kurbis : Japonya kokenlidir. Kabuguyla pisirilip yiyebileceginiz besin degeri potironun 3 kati ve kestane tadinda bir kabak turudur. Turuncu buyuk bir topaca benzer , genellikle tugla rengindedir. Bal kabagina gore daha az suludur ve cok kalin kabugu vardir. Soyamazsiniz zaten soymaniza da gerek yoktur kabuguyla beraber yenir. Hem tatli olarak hemde yemeklerde, corba yapiminda kullanilir.
Turk turbani/Giraumon : Turkiye'de bulunmayan bu turun adi Turbanli kabak, Turk turbani yada turk bonesi adlariyla anilir ve en komikleri herhalde. Cok dekoratif oldugundan genellikle dekorasyonda kullanilsada afiyetle yenebilir. Pisince kadife yumusakligindadir fazla olgunlari un gibi olabilir. Lezzetli bir turdur. Elimdeki tohumlara gozum gibi bakiyorum seneye yetistirmeyi deneyecegim bakalim sonra isteyene tohum yollanir.

4--Sus kabaklari cirtullus colocynthis : En eglenceli olanlar ve yenilmesi tercih edilmeyenlerdir. Iceriginde bolca cucurbitacines oldugundan tadi kekremsidir.





sarilarin adi pomme d'or(altin elma), yesil beyaz cizgili sweet dumpling

5- Lagenaria siceraria/Su kabaklari calebasse, gourde/calabash/ Flaschenkürbis : Insanoglunun en eski dostlarindan. Antik caglardan beri kap kacak olarak mutfakta ve muzik aleti yapiminda kullanilmis olup kokeni Afrika’dir. Sebze olarak yenebilir.


Kullanim alanlari, saklanmasi
Yaz kabaklarinin cicekleri corba yada dolma yapilarak, korpeleri cig olarak yenilebildigi gibi kabaktan corba, kavurma, kizartma, kek gibi cok cesitli yemek yapilir.
Kis kabaklarindan corba, tart, kek, recel, chutney, graten, kori yemekleri yapiminda kullanilir, unutmayin kendileri sebzeler sinifindan olsa bile aslinda meyvedir ve domates gibi her girdigi yemeyi neselendirir. Tuzlu suda kabak cok su salacagindan cok az suyla pisirilmelidir. Yeni tur kabaklari oldugu gibi kaynayan tuzlu suya atarak pisirebilirsiniz. Ornegin kucuk patisson 30 dkda, spagetti kabagi yaklasik 45 dkda pisecektir. Pisirme suresini kisaltmak isterseniz buharda 20/30 dk, uzerinde patlamasini onlemek icin delikler actiktan sonra 180 dereceye isitilmis firinda yine 20/30 dk da pisirebilirsiniz. Kis kabaklarina en cok yakisan baharatlar sarimsak, zencefil, cevzi bevza, karanfil, maydanozdur. Kis kabaklari ilkbahara kadar serin ve karanlik bir yerde muhafaza edilebilir. Yaz kabaklari vitaminin cabuk kaybettiginden ancak dondurarak saklanmalidir.
cabucak cimlendiler suyu ve sicagi seviyorlar

Kabak ailesi yetistirilmesi cok kolay bitkiler grubunda, yaz basi ektigimiz iki kok hala kabak vermeye devam ediyor iki aile ayrica arkadaslarimiza dagitmamiza ragmen bitiremedik. Kabak ciceklerinin bir kismi disi bir kismi erkek. fark cok bariz!! insana ozgu ozelliklerle karsilastirarak anlayabilirsiniz. Dollenen disiler kabaga donusurken erkekleri dolma yapiminda kullanabilirsiniz. Farkli cinslerde kabak ekenler tozlasmayi onlemek icin dollenmeyi elle kendileri yaparlar. Erkek cicegin tozlari disiye nakledilip cicek bir ipe kapatilir ve tup bebek kabak ortaya cikar...


erkek cicek


bebek girit kabagi



disi cicek

nemden dolayi oÏdium hastaligina yakalanmis kabak yapragi

Bal kabaginin cekirdeklerini 15 dakika suda bekletip sonra uzerindeki artiklardan arindirmak icin yikayin. 150 dereceye isitilmis firinda 40 dakika arada karistirirak kurutun, tuzlayin kis geceleri citlemeye cekirdeginiz olsun.
Kabaklarin kalorisi dusuk ve beslenme acisindan cok zengin vitamin, mineral kaynadigir. Bagirsak dostu oldugu gibi kalp ve bazi kanser turlerini onleme ozelligi vardir. Bebeklerinize yazin sakiz kisin balkabagi yedirmeyi unutmayin.

Aix-en Provence pazari'nda esprili bir sunum

Cherbourg Pazari'nda cicekler kabaklardan daha cok

1 yorum:

  1. Merhaba, elinizde ki kabak türlerinden tohum yollaya bilir misiniz ? Kargoyu harçlığımdan karşılayabilirim.
    Daha iyi bir iletişim için emrglsn.egln@gmail.com adresime mail atarsanız memnun olurum. Türk türbanı kabağı ve yemeklik kabak dikkatimi çeken türlerden, yine de bütün kabak türleri tohumlarınıza talibim. Saygılarımla

    YanıtlaSil