5 Eylül 2011 Pazartesi

Girit kabağı - OKKA KABAĞI

http://2.bp.blogspot.com/_rQZFGQGJ_5A/TChBb-8YJjI/AAAAAAAAEWw/ySuU1ugx-oY/s1600/girit_kabagi.jpg


bir cins kabak. ufak, ve pek lezzetli olurlar. orta derecede haşlanıp limon ve az zeytinyağıyla servis yaparak güzel bir diyet mönüsü elemanı oluşturabilirsiniz.
kabuğu diğer kabaklara göre oldukça koyu yeşil renktedir.
bu kabağı yediğinizde senelerdir kabak diye yediğiniz sebzeye soğursunuz. parmak büyüklüğünde ve koyu yeşil olurlar. en iyisi urla pazarı ile tire pazarında bulunur. haydi bir de bir girit tarifi vereyim de tam olsun. girit kabaklarını ikiye ya da dörde bölerek fırın tepsisine yayın üzerlerine bol domates dilin aralarına hiçbir işlemden geçirmeden kabuğu ile sarımsakları atın üzerine de elinizi korkak alıştırmadan bolca zeytinyağı boca edin ve önceden ısıtılmış fırına verin , pişmesine yakın fırından alıp üzerine izmir tulumu döşeyin ve nar gibi pişene kadar fırında pişirmeye devam edin , özellikle pişmiş sarımsakların lezzetine varırken kulaklarımı çınlatırsınız

zeytinyağı ile yapılan içine domates, dereotu, sarımsak konulan bi versiyonu vardır ki, garnitürlü enginardan bile çok severim.

kendisiyle tanışma şerefine eriştikten sonra, "bunca yıldır yemek zorunda bırakıldığımız şeyler de kabak olarak nitelendiriliyor, düpedüz terbiyesizlik bu" düşüncesi beliriverdi. öylesine lezzetli, öylesine iştah kabartan, insanı öylesine kendinden geçiren bir şey ki..

OKKA KABAĞI (GİRİT KABAĞI) (ANTALYA GİRİT MUTFAĞI)

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Parmak şeklinde ve büyüklüğündedir.
Yapılışı: Kabuğu soyulmadan ( sadece baş tarafları kesilip ) ikiye ayırmadan ortadan bıçakla kesilir. Bıçağın son bulduğu yerden itibaren bu kez ters yönde kesilir. Bir tabağa hazırlanan dilim peynir, domates dilimleri ve sarımsak dişleri sıra ile kabağın içine döşenerek tuzlanır ve özenle tepsiye dizilir. Başka bir kâseye zeytinyağı, tuz ve kırmızıbiber konup iyice çırpılarak hazırlanan sos kabağın üstüne gezdirilir. Arada bir azaldıkça su ilavesi yapılarak fırında iyice kızartılır.

Okka kabağı etli de pişirilir. Bunun için kabaklar zeytinyağında kızartılıp et haşlanır. Et altta, kabaklar üstte olacak şekilde fırın tepsisine döşenir, en üste kabukları soyulup doğranmış domates ile karıştırılmış biraz salça ve kırmızıbiber karışımı dökülüp en üste tuz ve karabiber ekilir ve fırında veya tencerede pişirilir.

Bir başka tarifte; kabağın birkaç yeri bıçakla delinerek içine sarımsak dişleri sokulur. Bir tencerede zeytinyağında kavrulan soğana doğranmış domates, eklenerek üstüne kabaklar dizilir. Üstüne de beyaz peynir ufalanarak pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder