5 Eylül 2011 Pazartesi

lif kabağı - bulaşık süngeri

Lif kabağının 2 faydalı kullanım şekli var; bulaşık teli veya banyo kesesi olabiliyor.
Plastik bulaşık süngerleri kullanmayı sevmiyoruz çünkü hem çabuk eskiyorlar hem de doğada çözünmeyen nesneler ayrıca dokunduğunuzda hissettiğiniz o plastik doku da cabası. Halbuki lif kabağı tamamen doğal, mis kokulu yaşayan şahane bir canlı. Büyüdüğünü izlemek, meyvesini kullanmak ve tohumlarını almak, hepsi ayrı bir zevk. Lif kabağı yetiştirmek ise çok kolay!
Bahar sonu bostanda köşe bir noktaya, toprağın hemen altına tohumu koyun. Suyunda cimrilik yapmayın, tüm kabaklar gibi suyu pek sever. Büyüsün, gelişsin, mümkünse yanında sağlam bir dostu olsun çünkü lif kabağı akrabası su kabağı gibi sarınıcı bir bitki ve bir yere tutunup onun etrafında, ona sarıla sarıla büyümeyi istiyor. Yaz sonuna doğru meyvesini verecek. Ama büyüyen kabağı hemen koparmamak, bitkinin üzerinde kurumasına izin vermeya dikkat etmeniz gerekiyor.
Kuru kabağın üzerine hafifçe bastırarak kuru dış kabuğunun aynı bir yumurta gibi çatlayıp soyulmasını sağlayabilirsiniz. Soyarken içinden çıkan tohumları bir sonraki ekim için saklamayı unutmayın. Bir de lifinizi ilk kullanımda sıcak suya tutun ki dayanıklılığı artsın.
Merak edip de denemek isteyenler olursa aklınızda olsun, organik tohumlarımızı paylaşabiliriz. Tabii ekim için bir dahaki baharı beklemeniz gerekecek : )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder