Kendimi bildim bileli bayılıyorum bu küçük tombul kabaklara. Lezzet olarak diğer kabaklardan çok farklı olduğu söylenemez ama rengi şekli itibariyle görsel açıdan daha hoş oldukları kesin. Adı genellikle ‘Girit kabağı’ olarak bilinse de ‘yayla kabağı’ ve ‘Kıbrıs kabağı’ olarak da geçiyor.
Malzemeler
- 10 adet girit kabağı (Kıbrıs kabağı veya yayla kabağı olarak da geçiyor)
- 100 – 150 gr. kıyma
- 2 çay bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber, pul biber
Suyu İçin
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1/2 yemek kaşığı salça
- 1 – 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Yapılışı
1. Soğanları minik küpler halinde doğrayın, bir kaba alın. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinci, kıymayı, salçaları, tuzu ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın.
2. Yıkadığınız kabakları arzunuza göre soyabilirsiniz. Tepe kısımlarını kesin, çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Kabakların içlerine tuz serpin. Bıçakla kabakların altını birer veya ikişer kere delin. Böylelikle pirinçler pişirme esnasında daha rahat su alıp pişebilecek.
3. Kabakların içini hazırlamış olduğunuz kıymalı – pirinçli içle üstten 1 cm boşluk kalacak şekilde doldurun. Arada boşluk kalmayacak şekilde bir tencereye dizin. Dolmaların üzerine birer dilim domates koyun. Dilerseniz kabakların tepelerini kullanabilirsiniz.
4. Bir kâseye 1 tatlı kaşığı salçayı alın. Üzerine tuzu, sıvı yağı ve bir miktar da su ekleyip salçayı ezin ve tencereye dökün. Salçalı suyun dolmaların yarısına kadar gelmesi gerekiyor. Salçalı suya biraz sıcak su ilavesi yaparak bu seviyeye gelmesini sağlayın. (Annem dolmalar kaynarken salçalı suyun içine girebilecek şekilde olması gerektiğini söylüyor).
5. Dolmalar kaynamaya başlayınca ocağın altını azaltın, kısık ateşte pirinçleri pişene kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder