4 Eylül 2011 Pazar

zeytinyağlı kabak

Hos_bir_kabak

tarif gülriz sururi'nin yeni kitabından... 3 soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp geniş bir tencerenin dibine diziyorsunuz. sonra 2 büyük domatesi dilimleyip soğanların üzerine yerleştiriyor, en üste de ortadan ikiye bölünüp 2 parmak kalınlığında kestiğiniz 1 kg kabağı koyuyorsunuz. üzerlerine, tuz, 8 diş sarımsak ve zeytinyağı döküp orta ateşte hiç su eklemeden pişiriyorsunuz. servis yaparken üzerine bol dereotu serpmeyi unutmayın. gerçekten ismi gibi çok hoş bir yemek oldu...

portakalağacı


Evde sürekli pişecek yemekler listesine dün akşam itibariyle almış bulunduğum zeytinyağlı kabak yemeğidir kendisi. Bir kabak yemeği bu kadar mı güzel olur. Kabak canım alt tarafı!

Olurmuş.. Eve gelip ne yapsam bu akşam diye aklımdan geçirirken, “şunlar da bir işe yarasa artık” diye düşünerek dolaptan çıkardığım ve pişince aldıkları şekil şemal ve de lezzet sebebiyle daha sonradan kendilerine haksızlık etmiş olduğumu farkettiğim kabaklar huzurlarınızda.

Bu tarifi annemin sıkça yaptığı zeytinyağlı patlıcan yemeğini kabağa uyarlamaya çalışırken ortaya çıkardım.

Şöyle ki:

Malzemeler:

4 büyük boy kabak

2 orta boy havuç

2 iri domates

2 orta boy beyaz kuru soğan

1 baş sarımsak

2 adet sebze suyu tableti (buna fena halde kafayı takmış vaziyetteyim, yemekleri inanılmaz lezzetli yapıyor çünkü. Benim kullandığım knorr’un sebzeli bulyonudur.)

Tuz

Karabiber

1,5 çay bardağı zeytinyağı

1,5 çay bardağı su

Üzerine: (isteğe göre)

Sarımsaklı yoğurt (ben yarım kilo yoğurdu çatalla hızlıca karıştırıp içine bol miktarda – yaklaşık 1 baş – ezilmiş sarımsak katarak hazırladım.)

Pul biber

Kuru nane

Ya da alternatif olarak kıyılmış dereotu olabilir.

Yapılışı

Öncelikle soğanları küçük küpler halinde doğrayıp derin bir tencereye alın.

Sarımsakları dişlerine ayırın ve bütün olarak soğanlara ekleyin. Bunları 1,5 çay bardağı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.

Sonra yarım daire şeklinde doğradığınız havuçları ekleyin, havuçların rengi biraz koyulaşana kadar kavurmaya devam edin.

Birkaç dakika sonra kabuklarını soyup yine yarım daire şeklini verdiğiniz doğranmış kabakları ekleyerek yine bir süre kavurun.

Kabukları soyulup minik küpler halinde doğranmış domatesleri ekleyin, suyunu bırakana ve hafif çekmeye başlayana kadar kavurmaya devam edin.

En son 1,5 su bardağı su, az tuz (sebze tableti tuzlu çünkü), karabiber ve 2 adet sebze tabletini ekleyerek ateşi kısın ve tencerenin kapağı kapalı olarak, arada karıştırmak suretiyle havuç ve kabaklar yumuşayana ve yemek hafifçe suyunu çekene kadar pişirin.

Servis tabağına alarak, dilerseniz üzerine benim yaptığım gibi sarımsaklı yoğurt döküp pulbiber ve kuru nane serpiştirin, dilerseniz kıyılmış dereotu ile süsleyin.

Koca bir tencerenin aynı akşam bittiğini söylesem, sanırım ne kadar lezzetli olduğunu açıkça belirtmiş olurum.

“Selin hep yap bundan tamam mı?”

“Tamam..”

selincaglayan.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder