5 Eylül 2011 Pazartesi

kabak ödem atıcı ve zayıflatıcı

Kabak sağlıklı ,kalorisi çok düşük bir besin kaynağıdır. Zayıflatma etkisi yüksek olan kabak, zayıflama diyetlerinin baş tacıdır.Aynı zamanda vücuttan ödemin atılması ve bir çok faydalı özellikler taşıması , lezzetli, çok çeşitli, kısa sürede pişirilmesi ve çok ucuz olması sebebiyle sofralarımızda eksik edilmemesi gereken bir sebzedir..

Kabağın besin içeriğine daha yakından bakıldığında; potasyum içermesi , lif bakımından zengin olması ve az enerji sağlaması nedeniyle sağlıklı bir besin olduğu görülür, özellikle yüksek potasyum içermesi nedeniyle, yüksek tansiyon ve çeşitli nörolojik hastalıkları olan hastalar için önemlidir.ABD Missisippi Üniversitesi uzmanları potasyum hapları yerine doğal yollardan alınan potasyumun daha yararlı olduğunu bildirmişlerdir. Potasyum aynı zamanda performansınız ve iyilik haliniz açısından büyük önem taşımaktadır.

Yaygın bir şekilde potasyum kaynağı olarak önerilen muzun, kabaktan üç kat daha fazla enerjisi olduğunu unutulmamalıdır.

Muza göre kalorisin çok düşük olması nedeni ile yağsız olarak çok rahat tüketilebilinir.

Yemeklik kabağın 100 gramı ; 95,5 su , 1,16 g proteın , 0,14 yağ ,2,9 karbonhidrat,1,2 g lif ve 14 kilokalori enerji sağlar. Mineral içeriğine bakıldığında ise ; 15 mg kalsıum , 22 mg magnezyum, 32 mg fosfor , 248 mg potasyum, 3 mg sodyum ve daha az miktarda demir ,çinko,bakır , manganez ile selenyum içeriği görülür. Vitaminlerden folik asit ve c vitamini bakımdan zengin olmakla birlikte A ve B vitaminlerini de içermektedir

Bitkilerde ve kabakta bulunan ligninler ,laktonlar ve izoflavonlar gibi bazı maddelerin insan vücudunda östrojen benzeri etki yaptığı ve insandaki hormon dengesini etkileyebileceği de bildirilmektedir.Bu tesirlerin ,insanın psikolojik yapısını da olumlu yönde değiştirdiği düşünülmektedir. Bir diğer faktör ORAC kapasitesi sakızkabağının 100 gr 176 birim olmasıdır.( ORAC puanı, doğanın ,hücrelere zarar veren serbest kökleri etkisiz hale getirmesi için bu yiyeceğe toplam ne kadar güç bağışladığını gösterir, ne kadar yüksek ise bu oranda değerlidir. )

Kabağın şeker hastalarına faydalı olduğuna dair deliller de bulunmaktadır.Meksika‘nın Ciudad Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bir grup şeker hastasına kabak özü vermişler ve bunun kan şekerinde düşüş sağladığı gözlenmiş.Özellikle kalp ve damar hastalığı bulunan kişilerde,kanı sulandıran ve akışkanlığını artıran kabak, son derece faydalı.

Kabak çiçeğinde de çeşitli şifalı maddeler bulunmaktadır.Filipinler Üniversitesi’nden yapılan çalışmada kabak çiçeği özsuyu ile beslenen farelerde, daha az genetik hasar oluştuğunu görmüşler ve kabak çiçeğindeki bazı maddelerin genetik hasarlardan koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiş.

Özellikle koyu yeşil kabak ve sarı bal kabağın besin içerikleri yüksektir.Bal kabağı tatlı olarak şekerli tüketilmemeli,şekersiz pişirilmelidir.Kabak buharda ızgarada fok tenceresinde çok az pişirilmelidir.

Kabak ile ilgili yapılan çalışmalar giderek artmaktadır.Yakın bir gelecekte bu sebzedeki maddelerin tıbbı tesirleri aydınlatılacak ve bu sebzenin insan sağlığı açısından önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Gülşen Altın

Beslenme Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder